Novi Sad
01.04.2013.
07:08 > 06:41
Slavna Bitka kod Petrovaradina iz 1716. godine, kada je vojska Habzburške monarhije pobedila Tursku, poslužila je strancima za kreiranje društvenih igara.
  • Firmaš

    01.04.2013 20:54
    Flešovanje
    Ja jedva da sam čuo nešto o ovome na času istorije (u moje vreme 80-tih), ne znam koliko današnja deca uče o ovoj bitci. Kad gledam decu u kraju, svi veći Srbi od Karađorđa, pa da im kažete kako je najveća bitka na ovim prostorima u stvari bila austro-mađarska pobeda nad turcima, kakav bi to fleš bio u njihovim glavicama.
  • Novak

    01.04.2013 19:55
    ...
    Čitam vest, i prijatno me je iznenadila. Ali neprijatno su me iznenadili komentari... Sve je to ok, i Kosovski boj, i srpsko junaštvo, ali istorija ovog naroda ima mnogo više da ponudi od Kosovskog boja (Kosovski boj, čiji ishod je zapravo nerešen, smatra se porazom jer nije uspeo da spreči prodor Turaka (i ja ga isto tako smatram porazom, a samo mi glupi Srbi slavimo poraze)). Gde je Bitka kod Slankamena 1690.? Za tu isto skoro niko ne zna. A gde su zanimljive informacije tipa: Da se Tatarsko brdo upravo tako naziva jer su tu pred Petrovaradinsku bitku bili stacionirani tatarski odredi, koji su bili il' vazali il' saveznici Turaka? Ni to ne znamo? Sramota... Jeste da su ''crveni'' neku istoriju forsirali, neku branili, ali ona koja se sada uči, mislim da je sasvim objektivna, zahvaljujući dr Radošu Ljušiću. Kome se ne sviđa, nek' nabavi vremeplov pa nek se vrati u prošlost i ispravlja krive Drine... Toliko od mene!
  • semtex

    01.04.2013 18:22
    @- - -
    Takodje sam visoko obrazovan i srednjih godina,a to cime se bavis je sasvim nebitno(bavis se zbog sebe).Taksativno se sve sto se tice srpske istorije spominjalo u skoli za vreme crvenih...sta vise i kosovski boj.E sada koga malo interesuje istorija dolazi do svedocanstava i dokaza falsifikovanja NOB-a koji je forsiran da bi postao "istina".Onaj ko se osloni na osnovno i srednjoskolsko gradivo sto se tice istorije bojim se da nece nista nauciti...osim da valja imati slobodan dan kada igraju fudbal Hrvatska i Srbija...
  • Mare

    01.04.2013 18:07
    Za ovu slavnu bitku jedva da se zna, upravo zato što su nas drogirali Kosovskom bitkom. Problem je što su pobednici bili u prvom redu Austrijanci i Mađari.
  • Lusi NS

    01.04.2013 18:06
    Anonimus:" bitke koje nije vodio ovaj narod" ???
    www.istorijskabiblioteka.com poglavlje srpsko vojno plemstvo u osamnaestom veku, pre nego što nešto napišete, nešto i pročitajte.Pozdrav.
  • Nenad Seguljev

    01.04.2013 17:11
    volem i ja sive komentare kada su puni gluposti...
    po čemu je upamćena bitka kod petrovaradina i šta znamo o tvrđavi?! po mitovima i legendama?!

    po snegu usred leta i izgubljenom turskom blagu; da li ima hodnika ispod dunava?!

    ovu istoriju ne da smo zaboravili nego je nismo ni učili. glavno da znamo samo u kojoj je zemunskoj kafani savojski prenoćio.

    evo par stihova jedne srpske narodne pesme "čupa kapetan" koju je zapisao vuk stefanović karadžić a koja se hronoloski poklapa sa pravim istorijskim likovima i događajima iz 1717. kada je nakon odbrane petrovaradina i pada temisvara (takođe postoji jedna pesma) došlo do ospade beograda (u pitanju je kapetan srpskih graničara teodor prodanovic čupić):


    ---------------------------------------
    22. Право иде под малену Борчу,
    23. Под шаторе принцип-Јевђеније.
    24. „Божја помоћ, принцип-Јевђеније!” -
    25. „Дô Бог добро, моје чедо драго!
    26. „Како, сине, јесте л' здраво, мирно,
    27. „Јесу л' здрави Србљи витезови?”
    28. А Чупа се насмијао беше:
    29. „Светла круно, принцип-Јевђеније,
    30. „Сви смо здраво, милом Богу вала...
    ----------------------------------------
  • 01.04.2013 15:15
    волем сиве коментаре
    ""Ja stojim iza moje tvrdnje potenciranja kosovskog boja naspram druge istorije zbog svakojakih razloga. To se ne desava samo zadnjih 20g.""
    Нема ту шта да се потенцира. Тај бој је у народу остао упамћен по много чему све ове векове, а баш зато што се толико дуго памти је и значај и величина тог боја велика. Такође не видим разлог да се потенцирају превише битке које није водио овај народ са својом војском. Памтимо ми многе битке, од косовске па до ових задњих битака. Уосталом кога занима историја ратовања на овим просторима нек узме неку стручну литературу и нек се едукује. Нико му не брани.
    Народ који заборави своју историју је осуђен на пропаст.
  • @Novosađanka

    01.04.2013 14:34
    Turistička organizacija nista ne radi

    Oni su samo primači plate.
  • Ištvan

    01.04.2013 13:20
    Braća Turci
    Živeli Turci!!!
  • -

    01.04.2013 12:39
    -
    @Milojicin_mali , semtex, gns
    Imam malo vise od osnovne skole. bavim se onim o cemu mozete samo sanjati.
    Taj boj se samo taksativno spominjao u skoli mojega doba.
    Kazu da je zemunska kafana u u koju je eugen svratio-jos citava.

    Ja stojim iza moje tvrdnje potenciranja kosovskog boja naspram druge istorije zbog svakojakih razloga. To se ne desava samo zadnjih 20g.
  • Milojicin_mali

    01.04.2013 12:03
    @--
    A ko to konkretno tebi brani izučavanje istorije? Ako tebi treba stvaranje mita o Petrovaradinskom boju da bi saznao o ovom značajnom događaju, onda batali istoriju. Boj kod Petrovaradina se radi na časovima istorije u srednjoj školi (možda se pominje i u osnovnoj, ali nisam siguran). Manite se loših opravdanja, nego knjigu u ruke. Informacije su tu oko nas, samo je potrebna dobra volja i zdrav razum da ih pronađemo.
  • semtex

    01.04.2013 11:55
    @- - -
    "zbog bajke o kosovskom boju nam je zabranjeno poznavanje istorije drugih delova ove zemlje."

    Imbecilima koje rodjena proslost ne interesuje je svejedno sa kosovskim bojem i bez njega.Da smo ranije nesto ucili na proslosti ne bi iste gluposti ponavljali...

  • gns

    01.04.2013 11:10
    super opravdanje
    "zbog bajke o kosovskom boju nam je zabranjeno poznavanje istorije drugih delova ove zemlje."
    Jos nisam cuo da je neko nekom branio da nesto cita, uci ili izucava... mada zvuci kao super opravdanje; ja sam neznalica jer mi drugi nisu dali da citam...
  • Novosađanka

    01.04.2013 10:57
    Primer za Turističku organizaciju Novog Sada
    Ovo je lep primer za turističke organizacije Novog Sada i Vojvodine da iskoriste preimućstva koja im pruža naša istorija bogata značajnim događajima ne samo za nas, već i za Evropu, te da nešto i oni urade.
  • vidra

    01.04.2013 10:40
    popularizacija drustvenih igara
    Mislim da je sjajno sto se objavljuje tekst o jednoj drustvenoj igri. Taj hobi, kao i hobiji uopste su marginalizovani u Srbiji a ljudi koji se bave takvim hobijem se cesto smatraju cudacima i gubitnicima (za razliku od izlazaka u kafice i trosenje para u kladionicama koji su znak ... uspeha?). Nedostatak hobija medju gradjanima nase drzave je jasan znak potpune apatije koja ovde vlada.

    Drustvene igre su jedan plemeniti hobi koji je jako razvijen u kulturnim okruzenjima. One pospesuju pre svega druzenje (uzivo), takmicarski duh i stratesko razmisljanje, sto su korisne osobine u svim vidovima zivota.
  • -

    01.04.2013 10:05
    -
    zbog bajke o kosovskom boju nam je zabranjeno poznavanje istorije drugih delova ove zemlje.


  • Luk i slanina

    01.04.2013 09:15
    ima ko ce ...
    Hvala Vam što poštujete ono naše što mi ne znammo da radimo ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna